Lange tijd had behang een wat ouderwets imago. Maar de laatste jaren is behang weer helemaal terug. En steeds meer mensen kiezen ervoor om hun de wanden van hun huis te verfraaien met een leuk en fris behangetje. En dat is best begrijpelijk, want met behang kun je alle kanten op. Er zijn eindeloos veel soorten, kleuren, motieven en texturen waar je uit kunt kiezen. En in no-time geef je een hele andere uitstraling aan iedere ruimte. Maar behang heeft nog veel meer voordelen. Behangen is bijvoorbeeld goedkoper dan stukwerk en daarmee één van de meest voordelige opties voor wandbekleding.
Behang is bovendien verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Voor een relatief schappelijke prijs heb je al een kwaliteitsbehang. Een ander groot voordeel is dat je met behang in een relatief korte tijd een muur goed kunt afwerken. Het is dus een hele snelle, tijdbesparende oplossing. Eén van de beste eigenschappen van behang is echter dat je bepaalde onregelmatigheden in de muur snel kunt wegwerken. Bijvoorbeeld door middel van een reliëf behang. Met stuk -of schilderwerk kun je ook wel reliëf aanbrengen, maar dit zal de lelijke plekken in de muur niet kunnen verbergen. Behang is dus een heel veelzijdige optie. In dit artikel zullen we uitgebreid stilstaan bij de verschillende soorten behang. Ook geven we je een korte cursus behangplakken en bespreken we de mogelijkheden van behangwerk uitbesteden.
Er zijn een groot aantal soorten behang op de markt. En als je een behang uit gaat kiezen kan het aanbod best overweldigend zijn. Je moet je echter wel realiseren dat elke behangsoort anders is. En niet elk behang is geschikt voor iedere situatie. Je moet dus goed opletten als je behang gaat kopen. Niet ieder behang is gemaakt van hetzelfde materiaal. Ook het aantal lagen waaruit het behang is opgebouwd speelt mee. Hieronder zullen we de belangrijkste soorten en hun voor -en nadelen bespreken:
De meest gangbare soort behang is simplex bouwbehang. Simplex bestaat uit één laag papier. Dit behang is dus relatief dun en daardoor ook goedkoop. Het feit dat dit behang dun is heeft ook nadelen. Je kunt onregelmatigheden in de muur niet verbergen omdat je deze door het behang heen zult blijven zien. De ondergrond moet echt perfect glad zijn. Het plakken zelf kan ook een uitdaging zijn. Het dunne papier zal door de behanglijm erg week worden en snel scheuren. Je moet dus heel voorzichtig werken. Ook kan het lastig zijn om het dunne behang goed glad op de muur te krijgen. Er ontstaan snel rimpels die je vanwege de kwetsbaarheid van het behang niet goed weg kunt strijken of wrijven.
Duplex behang is eveneens gemaakt van papier. Dit behang bestaat echter uit twee lagen en is daardoor wat dikker en steviger van kwaliteit. Dit behang is iets duurder dan Simplex, maar dit zie je wel terug in de kwaliteit. Het behang wordt niet al te week door de behanglijm en is daardoor goed aan te brengen. Je kunt Duplex ook prima gebruiken om lichte afwijkingen in de muur mee te verdoezelen. Zeker als je kiest voor een variant met reliëf.
Vinyl behang is nog wat steviger dan duplex. Het bestaat uit twee lagen papier, afgewerkt met een laagje kunststof. Tussen de twee lagen papier is vaak nog een extra reliëf aangebracht. Hierdoor krijgt het behang nog meer stevigheid. Het is een gemakkelijk te plakken behang. De kunststof afwerking zorgt er bovendien voor dat je het behang goed kunt schoonmaken met een vochtige doek. Zo blijft het behang mooi en kun je er langer van genieten. Een hele duurzame keus.
Glasweefsel of glasvlies behang is de stevigste behangsoort die je maar kunt krijgen. Dit komt omdat het behang is afgewerkt met een laag van glasvezel. Dit behang is uitstekend om grote scheuren en kieren in de meur mee af te dekken. Ook kun je dit behang overschilderen. En dat is best handig als je ooit nog eens van stijl wilt veranderen. Het behang is verkrijgbaar in verschillende soort reliëfs en is dus ook heel decoratief. Het behang is net als vinyl nat afneembaar en goed schoon te houden.